Як повернути гроші за спожитий газ у старого постачальника: інструкція

Як повернути гроші за спожитий газ старому постачальнику: інструкція.

Як повернути гроші за спожитий газ старому постачальнику: інструкція. Фото: ua.news

Комуналка
05 липня 2022 09:57

З початку травня 12,4 мільйона українців почали отримувати газ від "Нафтогазу". Тобто за споживання "блакитного палива" за травень та червень потрібно платити новому постачальнику – у ДК "Нафтогаз Україна".

Однак багато українців уже встигли оплатити комуналку та перевели гроші своєму старому постачальнику газу. Їх можна повернути назад, для цього є певна низка дій.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Факти ICTV розповіли, як українці можуть повернути гроші за переплату за газ, якщо оплату було проведено на рахунок старого постачальника.

Багато людей випадково внесли гроші за споживання газу старому постачальнику, а деякі мали переплату. Ці кошти можна повернути, проте їх не можна переказати на рахунок нового постачальника або переадресувати на оплату за розподіл (доставку) газу.

Щоб повернути гроші, необхідно особисто звернутися до попереднього постачальника та написати заяву. У ньому потрібно вказати ПІБ, місце проживання, написати про прохання повернути кошти, поставити дату та підпис. Заяву можна подавати у довільній формі, а можна попросити у постачальника зразок.

Під час подання заяви про повернення коштів ви повинні мати копії таких документів:

  • копію паспорта власника особового рахунку (перші дві сторінки та реєстрація);
  • копію ідентифікаційного коду власника особового рахунку;
  • довідку з реквізитами карткового рахунку з банку (або витяг із додатків банку);
  • копію квитанції про оплату за природний газ у період, коли виникла переоплата.

На всіх копіях має бути зазначено "Згідно з оригіналом", а також стояти дата та підпис.

Коли постачальник поверне гроші?

Для того, щоб старий постачальник повернув гроші на ваш рахунок, він має 14-30 календарних днів. Однак в умовах воєнного стану ці терміни можуть змінюватися, тому радимо запитувати про терміни повернення грошей безпосередньо у представників попереднього постачальника.

Зазначимо, що "Нафтогаз" відправляє по дві платіжки, що стало здивуванням для багатьох українців. Як повідомляють у компанії, оплату газу та його доставку розділено ще з січня 2020 року в рамках реформи газового ринку. Тоді було вирішено, що продавати газ та доставляти його споживачеві мають різні компанії. Саме тому споживачі щомісяця отримують дві платіжки – за доставку/розподіл газу (від оператора ГРМ) та за спожитий газ (від постачальника – ДК "Нафтогаз Україна")". Це не новий і не додатковий платіж, газ для населення, як і раніше, коштує 7,96 гривень/куб.м (з ПДВ).

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що з 1 липня в Україні змінився прожитковий мінімум. У зв'язку із цим зросли й суми деяких соціальних виплат. Яких саме - читайте в нашому матеріалі.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах