Як нараховуватимуть субсидію з травня по жовтень 2023 року в Україні

Як нараховуватиметься субсидія з 1 травня по 30 вересня в Україні.

Як нараховуватиметься субсидія з 1 травня по 30 вересня в Україні. Фото: Social.com.ua

Комуналка
17 квiтня 2023 10:47

У квітні закінчується опалювальний сезон, і з 1 травня до 30 вересня 2023 року в Україні будуть розраховані нові субсидії.

Як нараховуватимуться субсидії на період, що не опалюється, розповіли в Пенсійному фонді України.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У квітні та жовтні житлова субсидія на оплату комунальних послуг з теплопостачання, постачання та розподілу природного газу та електроенергії для централізованого, автономного та індивідуального опалення розраховується з урахуванням тривалості опалювального сезону з 16 жовтня до 15 квітня включно.

"На неопалювальний сезон, з травня, житлові субсидії та пільги будуть перепризначені для переважної більшості одержувачів, які отримували житлову субсидію в опалювальному періоді, автоматично, на підставі наявної в Пенсійному фонді України інформації за умови, що не змінилися дані про їх майновий стан або склад сім'ї. Якщо ж такі зміни відбулися, одержувачі субсидії мають надавати інформацію до органу Фонду протягом 30 днів", - пояснили у Пенсійному фонді.

Однак є певна категорія людей, яка має звернутися за субсидією на період, що не опалюється.

Кому потрібно подати заяву та декларацію?

На наступний строк житлова субсидія призначається на особисте звернення, якщо:

  • у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи;
  • члени домогосподарства орендують житлові приміщення для проживання та оплачують житлово-комунальні послуги;
  • кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб у домогосподарстві менша, ніж кількість зареєстрованих;
  • домогосподарство звертається за призначенням житлової субсидії на купівлю зрідженого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

«Винятково на підставі звернення громадянина надається на неопалюваний сезон також житлова субсидія, якщо в опалювальний сезон розмір плати за житлово-комунальні послуги, внесок/платіж на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів житлово-комунального обслуговування не перевищував обсягу обов'язкового відсотка платежу. Тобто субсидію було призначено 0,00 грн. Якщо зазначені домогосподарства претендують на призначення житлової субсидії на неопалювальний сезон (з 1 травня по 30 вересня), представники такого домогосподарства мають у зручний для себе спосіб подати до органу Фонду заповнені належним чином нові заяви та декларації», - уточнили у Фонді.

У разі подання заяви протягом двох місяців з початку опалювального (опалювального) сезону житлова субсидія призначається з початку такого сезону, але не раніше дня виникнення права на його отримання.

Як враховуються прибутки?

Якщо житлова субсидія призначається з початку неопалюваного сезону, для розрахунку житлової субсидії враховується середньомісячний сукупний дохід за III та IV квартали попереднього календарного року.

При цьому пенсійна виплата враховується у розмірі нарахованої пенсії за березень цього року.

Куди та як подати документи?

Подати документи на призначення житлових субсидій та пільг до органів Пенсійного фонду України можна кількома способами, залежно від того, який зручніший:

  • особисто, звернувшись до обраного сервісного центру Пенсійного фонду України;
  • поштою, на адресу органу Фонду;
  • або online – через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України або мобільний додаток Пенсійного фонду.

Крім того, як і раніше, можна подавати документи на призначення субсидій уповноваженим посадовим особам виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад, центрів надання адміністративних послуг та через портал Дія.

Довідка Vgorode. Питання надання житлових субсидій, зокрема, на неопалюваний період, регулюється Положенням про порядок призначення житлових субсидій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 „Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах