Як підготуватися до зими без світла, газу та тепла в умовах війни - фото: freepik.com
Що має бути в будинку взимку під час війни, якщо не буде світла, газу та тепла
Події
16 вересня 2022 17:32
Як підготуватися до зими без світла, газу та тепла в умовах війни - фото: freepik.com

Росія продовжує показувати свою суть та завдає ракетних ударів по об’єктам критичної інфраструктури. Все для того, аби створити гуманітарну катастрофу та залякати населення. Експерти з "Укренерго" підкреслюють, що подібні удари можуть посилитися з наближенням опалювального сезону.

Тому, громадянам потрібно бути готовими як морально так і матеріально до сценарію, коли на якийсь період може пропасти світло та опалення. Звичайно, українські енергетики та працівники аварійних служб завжди намагаються максимально швидко все полагодити, але інколи, це займає більше часу, ніж ми думаємо.  

Vgorode розповість, що потрібно придбати зараз в будинок, якщо взимку виникнуть проблеми з опаленням, електро-, газо- та водопостачанням. 

Що має бути в будинку у разі вимкнення електроенергії  

У разі вимкнення електроенергії, вдома мають бути ліхтарики
У разі вимкнення електроенергії, вдома мають бути ліхтарики - фото: freepik.com

Павербанки  

Павербанк – це потужний накопичувач і зберігач енергії, яка згодом використовується для зарядки і підтримки автономної роботи портативних пристроїв. При виборі варто звертати увагу на ємність мобільної батареї. Підзарядити смартфон протягом дня допоможуть моделі ємністю 5000-9999 мАг, а акумулятори на 10000 мАг можуть сміливо працювати 2-3 дні.  

Якщо для смартфона підійде будь-який зовнішній акумулятор, щоб зарядити ноутбук, обирайте спеціальну модель, в технічних характеристиках якої вказана така можливість. 

Ціни: від 700 гривень до 2500 гривень.

Адаптор для зарядки пристроїв у машині 

Якщо є проблеми з електроенергією і ви не встигли підзарядити телефон та не маєте павербанка, то в нагоді може стати автомобіль. В машині має бути гніздо прикурювача. Туди потрібно вставити спеціальний адаптор, а до нього приєднати телефон.   

Ціни: від 300 гривень до 700 гривень. 

Генератори 

Дизельний або бензиновий генератор дозволить ввімкнути на деякий час електроенергію. Проте коштує такий пристрій набагато більше, ніж інші альтернативи при вимкненні світла.  

Ціна: залежить від виду та розміру генератора. 

Свічки, ліхтарики та батарейки, сірники та запальнички допоможуть пережити "блекаут". Найкращим рішенням є батарейки на сонячних батареях. Вдень їх можна поставити на підвіконня, а вночі користуватися. Також є багато світильників, які працюють від сонячної електроенергії, тому над ними також треба задуматися.  

Корисні поради у разі відсутності електропостачання

  • Заморожені пляшки з водою в морозильнику можуть підтримувати холод при вимкненні електрики. Також це ще один запас свіжої питної води.
  • Телефони старих моделей зазвичай довше зберігають заряд. Тому при вимкнені всіх електричних пристроїв та смартфону, у вас буде можливість зателефонувати рідним та близьким.
  • Свічки краще підпалювати у глибокій металевій ємності, щоб вогонь відбивався від стінок.

Що має бути в будинку, якщо вимкнеться газ

Теплі ковдри мають бути в оселі, якщо вимкнеться газ
Теплі ковдри мають бути в оселі, якщо вимкнеться газ - фото: freepik.com

Заклеїти вікна – перше, що необхідно зробити, аби холодне повітря не потрапляло всередину будинку і тепло зберігалося довше. Існує багато матеріалів, які стануть в нагоді: монтажна піна, ущільнювач, герметик та тепло зберігаюча плівка.  

Обігрівачі 

Ці прилади завжди користуються популярністю при перших осінніх холодах та взимку. І це цілком виправдано. Адже вони швидко можуть нагріти житло. На ринку їх представлено декілька видів. Який краще обрати читайте в матеріалі Vgorode - тут.

Ціни: від 600 гривень до 15 тисяч гривень. 

Електроковдра 

Електроковдри зовсім недавно з’явилися на ринку, проте вже набули широкого поширення. Вони є безпечнішими та економнішими за радіатори та інші обігрівачі. Також швидко зігрівають ліжко і поширюють тепло на всю оселю. 

При виборі електричних моделей ковдр, перш за все, слід звертати увагу на стандарти безпеки, сертифікат, інструкцію та надійного виробника.

Ціни: від 700 гривень до 7 тисяч гривень. 

Водяні грілки  

Такий засіб скоріше зустрічається в аптечці, ніж при щоденному використанні в побуті. Але, при відсутності газу та світла, завдяки грілці з теплою водою можна буде зігрітися.

Легкість застосування, багаторазовість та дешевизна – головні переваги водяного типу грілок. 

Ціни: від 165 до 300 гривень.

Спальні мішки 

Зазвичай спальні мішки беруть з собою у довгі подорожі, кемпи та відпочинок на природі. Вони давно відомі як замінники ковдр та дуже добре зберігають тепло навіть при мінусових температурах. 

Тому при вимкненні газу, це одна з важливих речей, яка має бути вдома. Краще купувати саме зимові спальні мішки.    

Ціни: від 700 гривень до 10 тисяч гривень. 

Термоковдра 

Також хороший засіб утеплитися, якщо буде холодно. Таку ковдру завжди використовують спортсмени, рятувальники, туристи та медики.  

Принцип роботи термоковдри простий: завдяки особливостям високотехнологічного матеріалу, він дозволяє ефективно ізолювати тепло. 

Ціни: від 100 гривень до 800 гривень. 

Термобілизна 

Особливий вид одягу, який ефективніше зберігає і регулює температуру тіла людини порівняно із звичайним. Друга особливість термобілизни – більш стрімке відведення природної вологи людського тіла назовні, за рахунок малої здатності волокон матеріалу утримувати таку вологу.

Залишаючись сухою, термо білизна зберігає тепло краще стандартних виробів. 

Ціни: від 900 гривень до 1700 гривень. 

Флісовий одяг 

Флісовий одяг популярний, адже дуже теплий. Він "дихає" не дивлячись на синтетичну основу, не викликає алергії, підходить дітям, хороший в носінні і пранні та швидко сохне. 

Ціни: в залежності від розміру та виду одягу. 

Теплі шкарпетки та капці 

Ноги зазвичай замерзають швидше ніж інші частини тіла. Тому, в першу чергу, варто подбати про їх утеплення. Теплі шкарпетки та капці додадуть комфорту і якщо підлога буде холодною, це не буде сильно відчуватися.

Ціни: від 100 гривень до 1000 гривень.

Одяг краще купити зараз, адже з приходом дуже низьких температур попит на нього збільшиться і ціна стане вищою.  

Як підготуватися до проблем з водопостачанням та приготуванням їжі

Приготування їжі на вогні
Приготування їжі на вогні - фото: freepik.com

Вже зараз краще запастися водою в бутлях та пляшках. Ніхто не знає, коли та куди наступного разу вдарить країна-агресор, тому краще підготуватися. Це також підтвердив ракетний удар по Карачунівському водосховищу в Кривому Розі напередодні. Запасу води має бути на три тижні. 

При відсутності газу, може виникнути проблема з приготуванням їжі. Тому, вдома має бути певний запас продуктів, які довго не псуються. Це зокрема, консерви, олія, крупи, макарони, сіль, цукор, чай, сухе молоко, кава, їжа швидкого приготування, сухофрукти, горіхи та інші. Також - овочі: моркву, буряк, гарбуз та капусту. 

Також, хороше рішення – законсервувати сало. Воно може довго зберігатися та є дуже ситним.   

Для приготування їжі, якщо є кошти та можливість, варто купити портативну газову плиту та газові балони. На одному балоні можна двічі на день приготувати їжу. 

Ціна портативної газової плити: від 1600 гривень до 3600 гривень. 

Ціна газових балонів: від 100 гривень. 

Також в нагоді стане сухий спирт. Це паливо у звичайних умовах використовується для швидкого розпалювання багать, камінів та мангалів. У нових українських реаліях сухий спирт може бути засобом підігріву та швидкого приготування їжі. Він легко запалюється сірником і горить без диму та запаху.

Ціна: від 40 гривень за упаковку. 

Як підготувати тварин до холоду та відсутності світла 

Для тваринок потрібно придбати теплий одяг
Для тваринок потрібно придбати теплий одяг - фото: freepik.com

Тварини також дуже чуйні до холоду та екстрених ситуацій. Тому варто запастися кормом і ліками для них. Також, якщо є можливість, купити для них теплі речі в зоомагазинах.  

Ціна теплих речей: залежить від розміру та виду одягу.

Що кажуть представники влади та експерти про майбутні перебої з газо-, електро- та водопостачанням

Директор енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимир Омельченко вважає, що ризики ураження енергетичної інфраструктури російськими ракетами будуть підвищуватися з наближенням зими. Про це повідомляє "РБК-Україна". 

Експерт з енергоефективності Олексій Хабатюк зазначає, що українські енергетики швидко повертають світло після ракетних атак. Проте не все може залежати лише від них. 

– Енергетики будуть робити все, щоб відремонтувати, зробити перемикання, ввести резерви. На жаль, створення дива – не їх профіль. Централізованого постачання електроенергії, газу та води може не бути тривалий час, – сказав Олексій Хабатюк "Економічній правді". 

Міністр енергетики України Герман Галущенко додає, що наразі українська влада готується до будь-яких сценаріїв.  

За його словами, триває закачування газу в підземні сховища, його обсягів має вистачити для проходження "середньої" зими. На складах ТЕС накопичується вугілля. Місцева влада на випадок відсутності газу чи електрики готує резервні запаси палива та генератори, тому деякий час критична інфраструктура зможе функціонувати автономно. 

Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах