У магазинах України подорожчали яйця: з чим це пов'язано і чи буде дефіцит

У магазинах України подорожчали яйця: із чим це пов'язано та чи буде дефіцит.

У магазинах України подорожчали яйця: із чим це пов'язано та чи буде дефіцит. Фото: cbo.org.ua

Події
04 жовтня 2022 19:12

В Україні різко зросла ціна на курячі яйця. Це подорожчання хоч і виправдане кількома показниками, але дуже здивувало людей. Так, зараз яйця коштують на 21% більше, ніж минулого місяця, і на 17% вище, ніж у тому році. Громадяни бояться, що через зростання цін на продукт, він може опинитися в дефіциті.

На думку експертів, зростання ціни на яйця пов'язане із сезонним фактором, оскільки зараз 50% домогосподарств стали випускати менше продукції через скорочення світлового дня та зниження температури. Зазначається, що в осінньо-зимовий період курки гірше несуть яйця.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За даними сайту Мінфін, зараз яйця у великих супермаркетах України коштують близько 50 гривень за 10 штук та 153 гривні за 30 штук. Також деякі магазини продають яйця і дорожче – по 50,90 та 54,20 гривень за десяток.

У магазинах України подорожчали яйця: із чим це пов'язано та чи буде дефіцит.У магазинах України подорожчали яйця: із чим це пов'язано та чи буде дефіцит. Фото: скріншот
Крім сезонного фактора на ціну яєць впливає популярність цього продукту на деякі свята, а також вартість зерна.

Старша наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Світлана Пашко розповіла журналістам "Главкому", що з кінця квітня до серпня ціна зменшується, оскільки на ринок приходить продукція від приватних господарств, а з вересня по грудень постачанням займаються птахофабрики, через що споживчі ціни зростають.

Війна в Україні також спричинила подорожчання яєць. Промислове виробництво продукту поменшало через окупацію частини територій України. Минулого року на території Херсонської, Донецької, Луганської, Харківської та Запорізької областей було зосереджено 17% виробництва яєць.

Великий відсоток виготовляла "Чорнобаївська птахофабрика", яка зараз із відомих причин не може працювати.

Також суттєвим фактором підвищення цін на яйця стало збільшення вартості кормів, паливно-мастильних матеріалів, електроенергії, ветеринарних препаратів, вітамінів, кормових добавок та імпортного обладнання.

Як зазначають експерти, ціни на яйця ще зростатимуть. Нині їхня вартість за день підвищується вдвічі. Якщо поголів'я несучок зможуть збільшити і розпочнеться сезонний підйом пропозиції від домогосподарств, то очікується насичення ринку та зниження цін.

У зв'язку зі зростанням цін на яйця може бути дефіцит товару. Але поки що люди не панікують і, відповідно, яєць у магазинах достатньо для всіх. Експерти сподіваються, що така тенденція продовжуватиметься й надалі й Україна пройде цей період спокійно.

Нагадаємо, раніше Vgorode розповідав, на які ще продукти стрімко зросли ціни в осінній період.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах