КАРТА БОЙОВИХ ДІЙ В УКРАЇНІ ЗА 26 СІЧНЯ

Карта бойових дій в Україні за 26 січня.

Карта бойових дій в Україні за 26 січня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
26 сiчня 2023 06:51
Автор: Дарья Кунец

Сьогодні, 26 січня, в Україні розпочалася 337-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російські війська, ймовірно, здійснюють обмежені бойові атаки на більшій частині лінії фронту в Україні, щоб розосередити й відтягнути українські сили та розпочати рішучу наступальну операцію в Луганській області.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 26 січня.

За останні кілька днів російські війська відновили наступальні операції, а саме обмежені наземні удари, на двох основних ділянках фронту - у центральній частині Запорізької області на лінії Кам’янське - Малі Щербаки - Мала Токмачка та в районі Вугледара на заході Донецької області. Українські офіційні особи відзначають, що ці атаки проводяться невеликими десантними групами чисельністю від 10 до 15 осіб і мають на меті розосередити українську оборону. Розмір і характер цих атак свідчать про те, що вони, швидше за все, вони спрямовані на те, щоб відволікти й притиснути українські сили до окремих ділянок фронту. Ці атаки не схожі на узгоджені зусилля, спрямовані на відновлення наступальних операцій для закріплення на центральному запорізькому та західному донецькому напрямках.

ISW робить висновки, що обмежені атаки російської армії, зокрема, тривають, оскільки темпи російських операцій навколо Бахмута під керівництвом групи Вагнера - зменшуються. Після захоплення росіянами Соледара в середині січня атаки на Бахмут і навколишні населені пункти, очевидно, припинилися, що свідчить про те, що російська наступальна операція зі взяття Бахмута може бути кульмінаційною. Група "Вагнера" не змогла виконати свою обіцянку щодо забезпечення безпеки Бахмута і не змогла просунутися далі незначних тактичних досягнень у Соледарі та інших навколишніх малих населених пунктах. Таким чином, російське військове керівництво, можливо, вирішило депріоритезувати операції навколо Бахмута, визнавши низьку ймовірність того, що "Вагнеру" справді вдасться взяти цей населений пункт. Як раніше зазначав ISW, російські джерела можуть поширювати наративи про нібито російські наступальні операції в центрі Запоріжжя та на заході Донецької області, щоб роздути російський інформаційний простір позитивними наративами, які компенсують жахливі невдачі навколо Бахмута. Як ефект інформаційного простору, так і самі атаки можуть бути спрямовані на те, щоб відволікти увагу від відсутності успіхів у Бахмуті та притягнути українські сили до відповідних районів.

Мапа бойових дій в Україні 25 січня фото: understandingwar.org Мапа бойових дій в Україні 25 січня фото: understandingwar.org

Російські джерела стверджували, що 25 січня українські війська проводили контрнаступ у районі Сватового. Міноборони Росії стверджує, що російські війська придушили українські диверсійно-розвідувальні групи поблизу Вільшани (44 км на північний захід від Сватового) та Берестового (44 км на північний захід від Сватового) у Харківської області та Новоселівського Луганської області (14 км на північний захід від Сватового). Російський військовий блогер стверджував, що українські сили зосереджують сили в Куп’янську та Дворчині для подальших наступальних операцій поблизу Сватового, хоча ISW не дає оцінок щодо конкретних майбутніх українських операцій.

Російські війська продовжували обмежені наземні атаки, щоб відвоювати втрачені позиції поблизу Кремінної. 25 січня Генштаб України повідомив, що українські війська відбили російський штурм біля Білогорівки Луганської області (12 км на південний схід від Кремінної).

Станом на 25 січня українські війська, ймовірно, наступали в районі Кремінної. Записи бойових дій, опубліковані 23 січня та геолоковані 24 січня, показують, як українські сили влаштували засідку на колону ВДВ Росії на схід від Діброви. На кадрах видно, що українські війська, ймовірно, просувалися на захід від Діброви. Інші геолокаційні відеозаписи бойових дій, опубліковані 23 і 24 січня, вказують на те, що українські сили також, ймовірно, просувалися на південь від Кремінної. 25 січня українські війська додатково завдали удару з Himars по Кремінній та Рубіжному Луганської області.

Мапа бойових дій в Україні 25 січня фото: understandingwar.orgМапа бойових дій в Україні 25 січня фото: understandingwar.org

Речник Східного угруповання військ України Сергій Череватий заявив, що українські війська вийшли з Соледару у невстановлену дату після того, як успішно виснажили російські сили в цьому районі та запобігли систематичному прориву Росії в український тил. Російські війська продовжують штурм поблизу Соледару. Генштаб повідомив, що українські сили відбили російські напади поблизу Роздолівки (18 км на північний схід від Бахмута) та Красної Гори (7 км на північ від Бахмута).

25 січня російські війська продовжили наступальні дії навколо Бахмута. Генштаб України повідомив, що українські війська відбили російські штурми поблизу Бахмута. Командувач Східного угруповання військ України Олександр Сирський повідомив, що район Бахмута залишається епіцентром бойових дій і російські війська продовжують щоденні штурми в напрямку міста. Український Генштаб повідомив, що російські війська здійснили штурм лише трьох населених пунктів у районі Бахмута, що значно менше, ніж у попередні дні.

У Генштабі України повідомили, що українські війська відбили російські штурми поблизу Новобахмутівки (14 км на північний схід від Авдіївки), Красногорівки (23 км на південний захід від Авдіївки) та Мар’їнки (32 км на південний захід від Авдіївки). Авдіївка).

Повідомляється, що 25 січня російські війська продовжували локалізовані наступальні операції поблизу Вугледара (28 км на південний захід від Донецька). Український військовий повідомив, що російські підрозділи 155-ї та 40-ї морських піхотних бригад Тихоокеанського флоту намагалися просунутися на північ від Павлівки (32 км на південний захід від м. Донецьк) і на захід від Микільського (27 км на південний захід від Авдіївки).

ISW досі не спостерігає жодного візуального підтвердження того, що російські війська ведуть наступальні операції в районі Вугледара.

Мапа бойових дій в Україні 25 січня фото: understandingwar.orgМапа бойових дій в Україні 25 січня фото: understandingwar.org

Речник Південних сил оборони України Наталія Гуменюк 25 січня заявила, що російські війська проводять обмежені атаки групами чисельністю від 10 до 15 осіб, щоб підірвати українську оборону та розсіяти українські сили по лінії фронту. Гуменюк також зазначила, що російські сили перекидають на цей напрямок додаткові резерви через значні втрати. У Генштабі України повідомили, що українські війська відбили наземну атаку Росії поблизу Чарівного, приблизно за 70 км на південний схід від міста Запоріжжя. ISW не спостерігає жодних ознак того, що російські війська почали широкомасштабну наступальну операцію, яка є достатньо успішною для того, щоб російські сили відновили ініціативу на лінії фронту. Проте раніше ISW спостерігала кадри, на яких видно, як російські невеликі групи проводять обмежені наземні атаки у відкритому полі.

Російські війська продовжують обстрілювали райони населених пунктів Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка, Щербаки та Кам’янське.

Українські та російські сили продовжують бойові дії на Дніпрі в Херсонській області. Геолокаційні кадри Головного управління військової розвідки України (ГУР) підтверджують, що українські сили висадилися поблизу Нової Каховки Херсонської області під час нічного рейду 23-24 січня. Цей рейд свідчить про те, що російські війська можуть не мати повного контролю над усією східною береговою лінією річки Дніпро. Міністерство оборони Росії визнало рейд 25 січня. Гуменюк заявила, що російські диверсійно-розвідувальні групи, у свою чергу, намагаються завоювати позиції на Потьомкінських островах у дельті річки Дніпро, сподіваючись контролювати українські сили на західному (правому) березі річки Дніпро. Гуменюк додала, що навіть якщо російські сили покращать свою здатність стежити за українськими силами, вони все ще мають обмежені можливості для нанесення високоточних ударів по важливій військовій інфраструктурі.

25 січня російські війська обстріляли район міста Херсона. Радник Херсонської обласної військової адміністрації України Сергій Хлань повідомив, що російські війська завдали ударів по місту Херсон із запалювальними боєприпасами. Турецька телерадіокомпанія НТВ повідомила, що в ніч з 24 на 25 січня в Херсонському міському порту під російський обстріл потрапило турецьке судно "Тузла", що призвело до пожежі. НТВ повідомляє, що на момент пожежі на борту судна нікого не було. Reuters повідомило, що "Тузла" застрягла в порту Херсона з лютого 2022 року

Мапа бойових дій в Україні 25 січня фото: understandingwar.orgМапа бойових дій в Україні 25 січня фото: understandingwar.org

Ще основні висновки Інституту вивчення війни:

  • Кремль і російські військові блогери намагалися применшити надання Заходом танків Україні, вказуючи на те, що вони, ймовірно, вважають ці системи загрозливими перспективам Росії.
  • Кремль намагається применшити нові обмеження на перетин російського кордону, ймовірно, намагаючись стримати паніку в російському суспільстві щодо ймовірної другої хвилі мобілізації.
  • Путін, можливо, намагається провести чергову хвилю мобілізації непомітно, оскільки побоюється підірвати свою підтримку серед росіян.
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах