Міжнародний суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна: що це означає

Міжнародний суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна: що це означає -

Міжнародний суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна: що це означає - фото: aa.com.tr

Події
17 березня 2023 17:48

Сьогодні, 17 березня 2023 року, Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав міжнародний ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна. Також ордер видали на арешт уповноваженої з прав дитини в РФ Марії Львова-Бєлова.

Про це повідомили два міжнародні видання – BBC та Reuters з посиланням на прес-реліз МКС. За їхньою інформацією, Путін та Львова-Бєлова підозрюються у незаконній депортації українських дітей та незаконному переміщенні людей з території України до РФ.

Що це означає?

Генпрокурор України Андрій Костін повідомив, що видача ордера на арешт Путіна означає, що за межами Росії його мають заарештувати та передати до суду.

- Світові лідери тричі думатимуть, перш ніж тиснути йому руку або сідати з ним за стіл переговорів. Світ отримав сигнал, що російський режим є злочинним і його керівництво та поплічники будуть притягнуті до відповідальності, – зазначив Андрій Костін.

Зазначимо, що представниця міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова заявила, нібито ордер Міжнародного кримінального суду на арешт Володимира Путіна не матиме для РФ "ніякого значення, зокрема з правової точки зору".

Проте керівник Офісу президента України Андрій Єрмак підтвердив, що тепер Путін та Львівська-Бєлова можуть бути заарештовані на території країн, які ратифікували Римський статут. Він нагадав, що у виробництвах, що розслідуються в Україні, зафіксовано понад 16 тисяч випадків примусової депортації дітей. 308 дітей вдалося повернути.

Довідка Vgorode.ua

Римський статут є основою міжнародного кримінального правосуддя та створив Міжнародний кримінальний суд (МКС). Статут набрав чинності 1 липня 2002 року після того, як його ратифікували достатня кількість країн.

На сьогоднішній день (станом на 18 березня 2023 року) Римський статут ратифікували 123 країни, включаючи, серед інших:

Австралію
Австрію
Албанію
Аргентину
Бельгію
Боснію і Герцеговину
Бразилію
Болгарію
Велику Британію
Венесуелу
Гватемалу
Германію
Грецію
Данію
Індію
Ірландію
Ісландію
Італію
Іспанію
Канаду
Колумбію
Коста-Ріку
Кот-д'Івуар
Кубу
Латвію
Литву
Люксембург
Мадагаскар
Мексику
Німеччину
Нідерланди
Нову Зеландію
Норвегію
Парагвай
Перу
Польщу
Португалію
Румунію
Сальвадор
Сенегал
Сербію
Словаччину
Словенію
Суринам
США
Таїланд
Туніс
Туреччину
Угорщину
Україну
Фінляндію
Францію
Хорватію
Чехію
Чилі
Швейцарію
Швецію
Ямайку
Японію
Це лише деякі з країн, які ратифікували Римський статут. Повний список країн можна знайти на офіційному веб-сайті Міжнародного кримінального суду. Також варто зазначити, що деякі країни, які не ратифікували Римський статут, все ж мають статус "спостерігача" при МКС, такі як США, Росія, Ізраїль та інші.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах