Карта бойових дій в Україні 29 березня

Мапа бойових дій в Україні 29 березня.

Мапа бойових дій в Україні 29 березня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
29 березня 2023 08:37

Сьогодні, 29 березня, в Україні розпочалася 399-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Сили ПВК "Вагнер", ймовірно, захопили промисловий комплекс АЗОМ на півночі Бахмута та продовжують зміцнювати позиції в межах міста.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 29 березня.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

28 березня російські блогери широко стверджували, що бойовики "Вагнера" захопили комплекс АЗОМ і працюють над очищенням території від українських сил, що залишилися. Ці твердження щодо узгоджуються з наявними візуальними свідченнями російської присутності у комплексі АЗОМ.

Російські та українські джерела припускають, що генерал-лейтенант Сергій Кузьменко замінить генерал-полковника Рустама Мурадова на посаді командувача Східного військового округу (ВПО).

Засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин, можливо, використовує свій вплив у провідних російських ЗМІ, щоб представити себе потенційним претендентом на президентських виборах у Росії в 2024 році.

Високопосадовці продовжують створювати внутрішні умови для затяжної війни.

Витрати на війну Росії в Україні, напевно, продовжують споживати значну частину російського федерального бюджету.

Російські війська продовжували наземні атаки на рубежі Куп'янськ - Святово - Кремінна. Російські війська продовжували наступальні операції в Бахмуті та його околицях, а також на лінії фронту Авдіївка-Донецьк.

Російські джерела стверджували, що українські сили завдали локальних наземних ударів у Запорізькій області.

Міністерство закордонних справ Білорусі 28 березня підтвердило намір Білорусі розмістити російську тактичну ядерну зброю у Білорусі, про що 25 березня заявив президент Росії Володимир Путін.

Мапа бойових дій в Україні 29 березня.Мапа бойових дій в Україні 29 березня. Фото: ISW

28 березня російські війська продовжували наступ на рубежі Куп'янськ - Святово - Кремінна. За даними Генштабу України, російські війська вели безуспішну наступальну операцію в районі н. п. Крохмальне (20 км на північний захід від Сватового), Кузьмине (3 км на південний захід від Кремінної), Кремінна), Верхньокам'янське (18 км на південь від Кремінної) та Берестове (30 км на південь від Кремінної).

Офіційний представник Східної групи військ України полковник Сергій Череватий повідомив 28 березня, що за останню добу на цьому рубежі сталося 13 бойових зіткнень і що, хоча російські війська зосередили в цьому районі частину своїх найкращих військ, вони мають повний брак бронетехніки.

Міністерство оборони РФ заявило, що підрозділи Західного угруповання військ (ЗВО) зірвали перекидання українських резервів на північний схід від Куп'янська в районі Гряниківки (20 км на північний схід від Куп'янська) і Синківки (7 км на північний схід від Куп'янська).

На кадрах з геолокацією, опублікованих 28 березня, видно, що українські сили вчинили обмежений наступ у лісовому масиві біля Діброва, приблизно за 6 км на захід від Кремінної.

Мапа бойових дій в Україні 29 березня.Мапа бойових дій в Україні 29 березня. Фото: ISW

28 березня російські війська продовжили наступальні операції в Бахмуті та його околицях і просунулися вперед у межах міста. Геолокаційні кадри, опубліковані 28 березня, дозволяють припустити, що російські війська, ймовірно, просунулися в південній частині Бахмуту і до Бахмутського міського ринку в Центральному Бахмуті.

27 березня російський військор заявив, що російські війська встановили достатню кількість переправ через річку Бахмутка і що бойові дії в Бахмуті все більше переміщуються до західних частин міста.

Офіційний представник Східного угруповання військ України полковник Сергій Череватий повідомив 28 березня, що в районі Бахмуту сталося 19 бойових зіткнень, із них 14 безпосередньо у самому Бахмуті. Російські сили можуть перегруповуватись у районі Бахмута. Черевий повідомив, що темп російських наступальних операцій у Бахмуті та його околицях за останні три дні знизився, і це може свідчити про перегрупування російських військ.

28 березня російські війська продовжували наступальні дії на лінії фронту Авдіївка – Донецьк. За повідомленням Генштабу України, російські війська вели безуспішні наступальні операції поблизу самої Авдіївки, Степового (7 км на північний захід від Авдіївки) та за 27 км на південний захід від Авдіївки в районі Північного, Першотравневого, Невельського та Мар'їнка.

Мапа бойових дій в Україні 29 березня.Мапа бойових дій в Україні 29 березня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 29 березня.Мапа бойових дій в Україні 29 березня. Фото: ISW

Російські джерела стверджували, що українські сили проводили локальні атаки у Запорізькій області. Міністерство оборони Росії заявило, що українські сили безуспішно намагалися просунутися до невстановлених російських позицій із Лук'янівського (приблизно 32 км на південний схід від м. Запоріжжя). Міноборони Росії заявило, що українські сили намагалися використати погану погоду в цьому районі для просування на передову.

Російські сили продовжують зміцнювати свої позиції на півдні України, побоюючись контрнаступу українських військ.

Повідомляється, що російські сили знизили інтенсивність обстрілів у Херсонській області. Начальник Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк заявила 28 березня, що російські війська за останні три доби не обстрілювали Дніпро-Бузький лиман із Кінбурнської коси через погані погодні умови.

Мапа бойових дій в Україні 29 березня.Мапа бойових дій в Україні 29 березня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 29 березня.Мапа бойових дій в Україні 29 березня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах